Att köpa valp

INFÖR VALPKÖP


Vad vill jag ha för en hund?
För att ge dig själv så bra förutsättningar som möjligt är det bra om du först själv vet vad du är ute efter, innan valpletandet ens börjar. Vill du ha en hund för sällskap, att följa med på fjällvandring eller för tävling? Amerikansk bulldogg är en ras som kan vara bra till väldigt mycket (http://abcs.se/grattis) och olika uppfödare strävar efter olika typer av driv, det vill säga olika mycket jakt-, kamp- och arbetslust. Vilka drifter som finns naturligt hos föräldradjuren kan man se genom mentalbeskrivning som ska vara genomförd tillsammans med diverse hälsokontroller för att kullen ska vara godkänd hos rasklubben (http://abcs.se/avel). Vid frågor gällande att tyda mentalbeskrivningsprotokoll eller andra frågor om mentalbeskrivning, maila oss på: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Vad kan jag erbjuda hunden?
Oavsett vad hundens huvudsakliga uppgift är gäller det att ha i åtanke att ingen hund mår bra av att spendera sitt liv som en prydnadskudde, även om du är ute efter en sällskapshund bör du vara inställd på att gå promenader och gärna aktivera din hund mentalt för att hunden ska få ett så bra liv som möjligt. Att skaffa en hund med höga drifter och sedan inte låta den arbeta är ett väldigt bra sätt att skaffa sig en hund med olater (till exempel som tuggar på saker, sliter i koppel, gör utfall) och med vanlig vardagslydnad får du många gånger en mycket drägligare vardag tillsammans med din hund.

Genom att reflektera över vilken typ av hund du är ute efter och kombinera det med vilken typ av ägare du är beredd att vara så får du en klarare syn om vilken typ av hund som skulle passa hemma hos dig och det blir således enklare att hitta en uppfödare som har samma tänk.

Tillsyn
När valpen är liten ska den inte lämnas ensam vilket för de flesta brukar betyda att man tar semester från jobbet. Tänk redan innan hundköpet på att du kommer behöva lösa tillsynsfrågan (till exempel genom hunddagis eller hundvakt) om valpen inte klarar av att vara själv hemma den dagen du återgår i arbete.  Jordbruksverket rekommenderar att hundar bör rastas minst var 6e timme dagtid
(http://www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b080001024/2008-005.pdf)
vilket innebär att du kan behöva anlita en hundrastare eller skaffa en hundgård där hunden kan vara när du arbetar om du inte har möjlighet att ha med dig hunden till din arbetsplats.

 

ATT GENOMFÖRA ETT KÖP
Träffa uppfödaren
Det är väldigt vanligt att man som köpare hälsar på uppfödaren innan själva köpet äger rum, ibland innan kullen är född men oftast när valparna är ett par veckor gamla. Be gärna om att få träffa båda föräldradjuren och försäkra dig om att de (utöver de hälsokontroller uppfödaren ska kunna uppvisa papper på) ser friska och krya ut. En hund som inte kan andas normalt, som har utslag och kliar sig mycket eller en hund som inte kan gå utan att halta är inte normal, oavsett om det gäller valp eller föräldradjur.
Köp aldrig en valp där du inte får träffa valparnas moder eller där du inte får träffa valparna i hemmet. Om uppfödaren till exempel bara går med på att träffas på en tågstation kan det i värsta fall handla om smuggelvalpar. Lita på din magkänsla!

Nödvändiga dokumentationer
Vid köpet ska du alltid få ett skriftligt avtal, oavsett om du köper loss hela valpen eller om du tecknar ett fodervärdsavtal/avtal med bibehållen avelsrätt. Valpen ska ha fått sin första vaccination samt vara id-märkt med chip eller tatuering (chip är det vanligaste). Du ska även få ett intyg på valpens veterinärbesiktning och detta intyg ska vara max 7 dagar gammalt. Vid en veterinärbesiktning kontrolleras bland annat hjärta, tänder, ögon, öron och rörelsemönstret hos valpen och veterinären noterar i intyget om någonting är avvikande. OBS! Valpar får ej säljas före 8 veckors ålder!!!

Bra-att-ha-saker
Det kan vara bra att komma överrens med uppfödaren innan köpet om vad som följer med valpen vid köpet. Vanligtvis får du med halsband, koppel, lite foder och någon filt eller leksak som luktar ”hemma”. I övrigt kan det vara bra att ha förberett sig med mat- och vattenskål, en bädd där valpen får sova (om den inte ska sova i din säng) och bajspåsar. Små tuggben är även bra att ha hemma, valpar har ett otroligt stort tuggbehov och genom att få tugga på ben minskar risken för sönderflisade bordsben och trasiga skor.NÄR VALPEN KOMMIT HEM
Den första tiden
När valpen kommit hem är det viktigt att den får tid att anpassa sig i den nya miljön. Vissa valpar är väldigt framåt och vill gärna utforska sitt nya hem medan andra är mer försiktiga av sig. Det är normalt att valpen första timmen inte vill lämna din sida, det är däremot inte normalt med en valp som ligger och skakar under bordet. Låt valpen utforska hemmet i sin egen takt och introducera eventuella familjemedlemmar i lugn och ro.
Innan valpen känner sig trygg i det nya hemmet finns det ingen anledning att bjuda hem massa främmande för att hälsa på valpen eller ta den till nya ställen för att miljöträna ytterligare. Detta bör man vänta med till dess att valpen är trygg i och runt hemmet. Först då är det nyttigt att valpen får träffa olika människor och miljöer och skapa positiva minnesbilder, då får valpen bättre förutsättningar att bli trygg som vuxen.

Rumsrenhet
Banna inte valpen om den kissar inne, den förstår inte bättre! Det är ditt ansvar att valpen blir rumsren och detta gör du enklast genom att ta ut valpen efter sömn, lek och mat. Många valpar kan ha svårt att kissa ute för att det är så mycket intryck, genom att ha valpen i koppel och stå stilla på samma plats tills valpen kissat brukar den fortare lära sig.

Att gå i koppel
De flesta valpar följer väldigt lätt sin ägare, helt enkelt för att du är valpens trygghet i den stora vida världen. Det är därför lätt att strunta i träningen för att sedan, när valpen börjar bli unghund och vill utforska världen på egen tass, bli arg för att hunden ”glömt något den alltid kunnat”. Det är helt normalt att ha denna utveckling och det är därför det är viktigt att träna valpens följsamhet redan från liten, när den följer mer naturligt. Belöna hunden med röst, klappar, godis eller leksak – det bästa är om du varierar så valpen lär sig uppskatta olika typer av belöningar, det har du igen när den är vuxen.